NORRLANDS BIL
Ska vi byta bil? Hur ska vi finansiera den? Vilket drivmedel ska vi välja? Är priset rätt?
Att köpa bil kan leda till tusen funderingar – men det behöver inte vara invecklat om du pratar med experterna
– För oss är det viktigt att lyssna på kundens behov så att de får all fakta och om det blir ett köp att de hamnar i rätt bil, säger Thomas Wahlberg på Norrlands Bil.
På Norrlands Bil, där drygt 4 000 fordon rullade ut ur bilhallarna i Skellefteå, Luleå, Piteå, Arvidsjaur och Malå under 2018, möter säljarna dagligen personer som är i valet och kvalet när det gäller vad de vill köra för bil i framtiden.
– Bilen är en stor kostnad oavsett om man kör en äldre bil eller en nyare. Om och när man ska byta bil så är det viktigt att allt blir rätt för köparen, säger Thomas Wahlberg, märkeschef på Volkswagen hos Norrlands Bil.
Vill du ha tips av experterna inför ditt bilköp? Boka en kostnadsfri rådgivning här!
Enligt honom är nyckeln till ett lyckat bilköp att sätta sig ner med en kunnig person och berätta vad man vill ha ut av sin nya bil.
– Efter en kopp kaffe och en halvtimmes prat så har vi sorterat i alla frågeställningar och vi har ett jättebra alternativ för kunden. Sedan är det upp till kunden hur man vill göra, säger Thomas.
Så vilka är egentligen de vanligaste frågorna och funderingarna bilkunder har, enligt honom? De ska vi gå igenom här:
Ska jag betala kontant, ta ett billån eller privatleasa min nya bil?
- Betala kontant: Har varit ett klassiskt sätt att köpa sin bil. Om någon köper en bil kontant bör de se till att bilen har ett bra andrahandsvärde. Man kommer att äga bilen till 100% och även ha fullt ansvar för vad bilen är värd den dagen man ska göra sig av med den.
- Billån: Liknande sätt att köpa bil som ovan. Det är tryggt att veta att du betalar lånet under några år och sedan kan köpa loss bilen eller sälja den vidare. Får man ”över” pengar så kan man betala mer en månad.
- Privatleasing: Ett relativt nytt sätt att äga bil på i Sverige. Det har varit och är vanligt i många andra länder. Privatleasing har vuxit lavinartat de senaste åren i Sverige. Man framtidssäkrar sitt bilköp då leverantören tar ansvar för bilens pris när leasingperioden är slut. Man får en ny och säker bil. Man får en fast månadskostnad på vad bilen faktiskt kostar, inga obehagliga överraskningar någon månad. Livet och behovet av bil ändras, man får efter tre år välja om man tar en ny bil eller lämnar tillbaka den bil som man kört i tre år.
Vilket drivmedel ska jag välja? Vågar jag välja en bensin- eller dieselbil nu?
– Vi säljer fortfarande överlägset flest bensin- och dieselbilar. Det är inget revolutionerande som hänt där utan det är en relevant debatt om bilars miljöpåverkan som pågår. Moderna bensin- och dieselbilar har utvecklats för att ha en mindre miljöpåverkan än en äldre bil.
– Det finns idag bra miljöalternativ i biogasbilar som man tankar med lokalt bränsle från bland annat sopor och slaktavfall. Det blir till ett lokalt kretslopp.
Att köpa bil är en stor och viktig affär. Boka en kostnadsfri rådgivning här!
– El-bilen och laddhybrider är en relativ ny teknik där det nu börjar finnas bra och hållbara alternativ. Ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att förse bilen med grön el under tiden man använder den.
– Förutom att många kunder som byter bil vill ha en bil med mindre miljöpåverkan så är det bara en del i bilköpet. Bilen behöver fungera i vardagen. Vara säker. Kunna brukas över långa sträckor. Ibland kunna dra tungt och så vidare.
Vad är det viktigaste att tänka på ifall jag ska köpa en begagnad bil?
– Se till att få ett protokoll som visar att bilen är testad och kunna titta på i vilket skick bilen faktiskt är.
– I en bilaffär blir det mycket pengar om man räknar både inköp och den tid man har bilen. För att slippa obehagliga överaskningar i samband med köpet så tycker jag att bilen ska ha en bra och täckande garanti som åtminstonde gäller några månader. Helst längre om det är en nyare begagnad bil, säger Thomas.
Boka kostnadsfri rådgivning med någon av våra märkesansvariga